Mobilne igre v času karantene: trendi, zanimivosti in predlogi za igranje

Interaktivni kviz [ESCAPEBOX]

Če te zanimajo kvizi, potem potrebješ ta dokument! 

V njem vse informacije o načinu izvedbe, poteku, cenah in učinkih! 

Karanteni, ki je postala že stalnica našega vsakdana, za zdaj kar ni videti konca – zato tudi naša ekipa vsak dan išče nove načine, kako si popestriti čas med štirimi stenami. Raziskali smo mobilne igre in dogajanje okrog njih v času karantene. Če smo bili pred pričektkom raziskovanja prepričani, da so trendi za mobilne igre v teh časih ugodni, so nekatere ugotovitve presenetile tudi nas. 

Med drugim smo skupaj prišli do zaključka, da je to nedvomno čas za osvežitev aplikacij na pametnih telefonih. 

Podobno razmišlja tudi poslovni svet; v času karantene so se prenosi poslovnih aplikacij v trgovinah App Store in Google Play v primerjavi z lanskoletnim povprečjem namreč povečali za 90 odstotkov.

trend prenosa aplikacij v času Covid 19
Trend prenosa poslovnih aplikacij v času Covid 19 Vir: AppAnnie

 

Niso pa v porastu le aplikacije za lažjo storilnost od doma, ampak tudi aplikacije ki nam krajšajo čas npr. Plato, TikTok, UNO! in seveda še cel kup ostalih mobilnih iger.

Mobilne igre: trendi v času karantene

Igranje iger na pametnih telefonih raste hiterje kot katerakoli druga oblika igranja iger – TV in ročne konzole, računalniki, VR). Igre kot so Call of Duty: Mobile in Mario Kart Tour sta lep primer kako se tudi console-first razvijalci iger prilagajajo in odzivajo na potrebe in preference trga. No, nekaj malega pa seveda pripomorejo tudi k njegovemu razvoju.

Najvišja rast prenosa mobilnih iger v zgodovini

“V prvem četrtletju 2020 so potrošniki prek trgovin z aplikacijami porabili dobrih 23,4 milijarde dolarjev, kar je najdonosnejše tromesečje doslej. Zabeleženih je bilo več kot 31 milijard novih prenosov aplikacij, kar je 15 % več kot v četrtem četrtletju 2019, pri čemer igre predstavljajo 40 % teh prenosov. Število prenosov mobilnih iger raste.  Prvi teden marca 2020 je bilo tako za 30 % več prenosov kot v enakem obdobju zadnjega četrtletja 2019.” Adithya Venkatraman, AppAnnie.

trend_prenosa_mobilnih_iger
Trend prenosa mobilnih iger Vir: AppAnnie 

 

Mobilne igre prehitevajo vse ostale oblike igranja iger

Mobilne igre so leta 2019 beležile kar 25 % višjo vrednost prodaje kot vse ostale oblike igranja iger skupaj.

Mobilne igre
VIR: AppAnnie: State_of_Mobile_2020_Main_EN.pdf

 

Prenosi iger v Googlu Play so letos zrasli za kar 25 %, kar je v prvem četrtletju 2020 znašalo skoraj 10 milijard prenosov. Tudi na platformi iOSu so uporabniki  prenesli za 25 % več iger kot v enakem obodobju lani. Absolutne številke so presegle 3 milijarde.

Globalni prenosi aplikacij v Q1 2020. Skoraj poloivca prenosov so igre. VIR: AppAnnie

 

Apple uporabniki zapravijo več za aplikacije, uporabniki Android naprav pa za igre

Potrošniki so v prvem četrtletju 2020 porabili 5 % več za igre  kot v četrtem četrtletju 2019, s podobnimi stopnjami rasti tako v iOS-u kot v Googlu Play. Igre predstavljajo 65% vseh porab potrošnikov za iOS in 85% za Google Play.

Potrošnja uporabnikov glede na ponudnika VIR: AppAnnie

Najbolj priljubljene arkadne mobilne igre

Četudi večno vihanje nosu core gamerjev do casual igralcev iger dokazuje, da je verjetno precej več casual igralcev, ki so ravno tako strastni in navdušeni nad svojimi ljubimi igrami kot hard-core gamerji. Z naskokom najbolj priljubljene igre so arkadne in kvizi, kar je sicer precej pričakovano. Obe omenjeni kategoriji iger ne potrebujeta predznanja, so izredno vključevalne (engageing) in uporabljajo enostavne mehanike, ki jih večina igralcev hitro osvoji.

mobilne igre: priljubljenost po kategoriji
Mobilne igre: priljubljenost po kategoriji, VIR: AppAnnie

 

Zanimiv pa je podatek, da navkljub temu, da so causal igre precej bolj zanimive za širšo javnost, ki pa ni niti približno tako lojalna in zvesta. Kar 76 % vseh nakupov v igrah (ali iger samih) se namreč zgodi v core igrah.

Kaj so core in kaj casual igre?

Četudi je debat in mnenj okrog te teme precej, osnovna razlaga za ločnico med core in casual igrami izhaja v predznanju oz resnosti pristopa k igri / igranju. Core igre tako (v grobem!) zajemajo strateške in fantazijske igre, medtem ko casual igre omogočajo bolj hipno razvedrilo in se jih ne dojema kot kot tako zelo “resne” igre. Pa vseeno obstaja ogromno casual igralcev, ki so pri igranju “enostavnejših” oblik iger ravno tako – ali bolj – strastni, predani in vešči.

Mobilne igre so leta 2019 beležile kar 25 % višjo vrednost prodaje kot vse ostale oblike igranja iger skupaj. Click To Tweet

Mobilne igre: TOP 10 priporočil ekipe Escapebox

Ker smo si osvežitve svojih telefonov zaželeli tudi sami, smo sestavili seznam najbolj zabavnih aplikacij za krajšanje časa med štirimi stenami. Naše igre so preproste in ravno zato izjemno zasvoljive. Igre, ob katerih treniramo tudi naše male sive celice in hkrati igre, brez katerih pač ne gre. 

Super brain – Funny puzzle

Del naše poslanstva je kreativnost, zato nam je pri prvi igri všeč njeno domiselno vpletanje vprašanj v okolje pametnega telefona. Ne gre zgolj za preproste A,B,C,D odgovore, ampak predvsem zabavo ob reševanju. Zaradi vprašanj iz logike, se zelo hitro zgodi, da se po kakšnem vprašanju smejiš sam sebi, češ: “Pa kako tega nisem videl, to je pa ja popolnoma logično!”

Igra, ki testira vaše znanje in logiko. Včasih je treba za pravilen odgovor zgolj natančno prebrati navodilo. Igra, ki ostane s tabo še dolgo zatem, ko zapustiš prostor, kamor sicer tudi cesar hodi sam. Pa kaj, če nisi ljubitelj ugank in izzivov igra namreč odlično krmari med zabavo in poučnostjo, hkrati pa te nagradi za vsak pravilen odgovor. 

Spopadi se različnimi stopnjami zahtevnosti in premagaj vse izzive. Sam ali pa s svojo družino, ki bo sigurno z veseljem sodelovala.

Igra Super brain je doza v žilo vsem ljubiteljem logičnih zagonetk, namenjena pa je čisto vsem, ki v času samoosamitve poleg svojih mišic pri zdravju ohranjajo tudi svoje možgane. 

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

Minimalistic golf

Igra, kjer je naša glavna naloga, da žogico spravimo v luknjo. Dokaj preprosto, kajne? Pa vendar okolje kjer moramo to deseči ni klasično. Da dosežemo svoj cilj, se moramo sprehoditi na primer po tankih brveh in stopničastih ploskvah. Igra od igralca zahteva veliko občutka  če žogico potisnemo predaleč, ta pade v prepad in treba je začeti znova. 

Vse to zveni dokaj težko in frustrirajoče, nas pa igra kljub temu s svojo nežno klavirsko glasbo in neverjetnimi grafikami popelje v nekakšen čarobni svet. Vse frustracije se tam razblinijo in prednost dobi naša radovednost, kaj nas čaka za naslednjim vogalom. 

Igra, ki navdušuje vse ljubitelje dobrega designa, saj so sobe zasnovane na izjemno barvit način. Hkrati pa nekatere od teh sob od nas zahtevajo tudi precej razmisleka, več poskusov in zato močne in vztrajne živce. 

IOS prenos igre

 

Crossy road

Kako gre že tista znana šala? Zakaj je kokoška prečkala cesto? Da pride na drugo stran, seveda. 

V igri Crossy road pa je odgovor malce drugačen kokoška mora namreč med prečkanjem pobrati čim več nagrad in hkrati priti čim dlje. 

Igra, ki je sicer doživela že veliko preobrazb, nam še vedno ponuja dovolj zanimivih trenutkov in napetosti. Nikoli nisi popolnoma siguren, če ti bo uspelo: boš dovolj hitro čez cesto ali pa te bo po dohitel in speštal bližajoči se avtomobil. 

Ena od boljših lastnosti ige je, da se lahko zaslon tudi razdeli na dva dela, ti pa lahko tekmuješ tudi proti svojemu prijatelju. Ko je boj za svoje mesto na cesti neizprosen, se izkaže, da je igra zelo primerna tudi za naprave z večjimi ekrani – večji je ekran, boljši je pregled, kjer preti nevarnost.  

Tekom igre pridobivamo tudi različne karakterje, ki jih lahko zamenjamo, pa tudi razne pripomočke, ki nam olajšajo premikanje preko nevarnih cest, rek in travnikov. Preko vseh površin, kjer se nahaja nevarnost. 

IOS prenos igre

Android prenos igre

Room Escape: 50 rooms

Room Escape 50 room je zagotovo aplikacija za hard-core ljubitelje Escape Roomov. 50 sob,50 različnih izzivov, 50 možnosti za pobeg. Gre za bolj ali manj kakovostno zasnovane sobe pobega, ki vam bodo zagotovo skrajšale nekaj ur. Komu zagotovo lahko tudi kakšen dan ali dva. 

Room Escape: 50 rooms I App for iPhone - Free Download Room Escape ...

V aplikacijo vas bodo zagotovo pritegnili zanimivi scenariji, zabavne kulise, izzivalne naloge in učinkovita progresija v igri. Kako hitro vam bo uspelo, koliko namigov boste potrebovali in katera soba vam bo najbolj všeč, pa je na vas. Zato najbolje, da pretočite aplikacijo in se preizkusite. 

Igra odlično funkcionira na Apple napravah (sploh ipad) in Androdid gadgetih. 

Primerno za:

  • ljubitelje escape room in miselnih iger
  • starejše od 7 let (čeprav aplikacija pravi 4+, a bo za najmaljše igra prezahtevna)
  • vse, ki komaj čakate, da se lahko ponovno zaprete v sobo pobega, pa to trenutno ni mogoče

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

Pokerrrr 2 – Poker with Buddies

Kolikokrat se znajdete v situaciji, ko si rečete: “Joj, moram na pivo s svojimi prijatelji.” “Ali: “Zdaj pa bi bil res že čas. da s kolegi in kolegicami usekamo novo partijo pokra.” No, če ste si to nazadnje rekli februarja, vam je obisk naše predrage karantene najverjetneje preprečil obisk vaših prijateljev. 

Pokerrrr 2-Poker with Buddies - Online Game Hack and Cheat ...

Kar pa še ne pomeni, da se morate družabnemu večeru ali pokru odpovedati do konca. Vse, kar za druženje in dobro igralno izkušnjo potrebujete, je namreč aplikacija Pokerrr2 in ideo chat orodje (Hangouts, Messenger, Viber, FaceTime, jit.si ipd.). 

Aplikacija ima verjetno eno boljših uporabniških izkušenj, saj najbolj realno povzema (ali pa to poskuša) dejanske geste pri igranju pokra. Tako boš v aplikaciji double-tapnil za check, žetone frcnil na mizo, takisto slabe karte pri foldu, svoj hand v roki pa gledal enako pazljivo kot za pravo poker mizo. 

Kot se je izrazil kolega: karte v eni roki, šilce škotskega eliksirja v drugi in seveda desktop video chat pa fizične bližine prijateljev niti ne boš tako zelo pogrešal. Še posebno, ker boš vmes lahko skočil na sto in en opravek, “karte” pa vseeno vzel seboj in med opravkom tudi igral. 

Pokerrr2 pa ima še eno zares dobro lastnost, ki je pri poker ponudnikih na trgu precej velika redkost. Ustvariš lahko zasebno mizo in nanjo povabiš prijatelje s katerimi igraš. Brez nepotrebnega čakanja na prosta mesta javnih miz, brez drame samo igranje. Aja, sem povedal, da je aplikacija brezplačna tako za jabolčne kot robotske naprave? No, brezplačna je. 

Primerno za prekaljene ljubitelje pokra, ki obožujejo resno igro s prijatelji, pa tudi za začetnike, ki se v javnosti za poker mizo niti še ne upajo sesti. 

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

Brain it on!

Brain it on! je minimalistično oblikovana aplikacija v kateri iz stopnje v stopnjo napreduješ z logiko in upoštevanjem fizikalnih zakonov. S prsti rišeš različne predmete, ki v prostoru funkcionirajo, tako kot bi v resnici. Če na primer v zraku narišeš kroglo, veš, da bo ta padla na tla in se od tal tudi odbila.  Vsaka stopnja ti da navodila, kako vplivati na predmete, ki se v prostoru že nahajajo. Če ta zahtevajo, da prevrneš kozarec, moraš narisati in pravilno umestiti predmet oziroma neko obliko, ki bo to uspela.

Z napredovanjem po sobah, napreduješ tudi v težavnosti – naloge zahtevajo vedno več logičnega razmisleka, vedno več poskusov in vedno močnejše živce.

Brain it on! je vsekakor igra za vse, ki radi “benchpressajo” s svojimi možgani in hkrati za vse, ki jih lahko tovrstne zagonetke popolnoma zasvojijo. Ima namreč več kot 300 stopenj!  

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

Alphabear

Še ena zabavna aplikacija za treniranje malih sivih celic svojega uporabnika popelje v svet besedišča angleščine in … in pisanih medvedkov. Tvoja naloga je, da iz črk, ki jih dobiš, izpišeš čim daljšo besedo – daljša je beseda, več točk dobiš, tvoji plesoči medvedki pa se redijo in rastejo. Še več; z napredovanjem po izzivih, dobivaš nove, naprednejše in še ‘hujhejše’ medvedke oni pa ti prinesejo možnost nabiranja še večjega števila točk.

Igra za vse, ki bi radi trenirali svoj besedni zaklad. In seveda za vse, ki imajo radi medvedke.

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

2/4 Player Reactor

Gre za igro, kjer dva igralca na enem telefonu istočasno tekmujeta v različnih izzivih. Da premagate svojega nasprotnika potrebujete boljše reflekse, več znanja in hitrejše sklepanje. Naloge se menjajo, tako da se jo brez težav igra večkrat. 

Igra vam lahko pomaga tudi pri vsakdanjih odločitvah, morda celo opravilih. Če se ne morete dogovoriti, kdo bo danes pomil posodo, naj to odloči ena odigrana igra. Ta namreč traja manj kot minuto. 

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

Quiz up

Tudi ta igra je fantastična za igranje in druženje doma v dvoje ali pa na daljavo. Tematik je ogromno, od biologije, kemije, svetovnih metropol ali pa do raznoraznih zanimivosti, denimo iz serije Prijatelji. Vsak igralec igro igra na svoji napravi, se pa vprašanje na ekranu pojavi obema naenkrat. Število točk ni zgolj odvisno ali je odgovor pravilen ali ne, zelo pomembna je tudi hitrost, saj za hitrejši odgovor dobiš več točk! Po seriji kviza pride na vrsto še bonus vprašanje – to šteje dvojno in lahko mimogrede popolnoma zamaje trenutni vrstni red. Tisti, ki je sprva vodil, lahko postane poraženec, tisti, ki mu je šlo slabše, pa slavi zmago. 

Edini minus te igre je precej reklam, ki na trenutko postanejo kar malček nadležne. 

 

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

miselne družabne igre

Če te med igranjem opisanih iger slučajno ujame slaba vest, da bi bilo dobro vsaj za nekaj trenutkov odložiti telefon, se lahko kratkočasiš tudi z našimi analognimi igrami. Igrami, ki jih lahko doma narediš sam. ———> Klik, če še nisi videl https://www.escapebox.si/blog/naredi-sam-namizne-druzabne-in-miselne-igre/

 

Naslednja aplikacija pa je namenjena tistemu česar ne smemo zanemariti predvsem sedaj ko smo povečini doma in omejeni na n kvadratnih metrov notranjosti. 

 

7 minute workout

Čeprav smo v tem času bolj ali manj ujeti med štirimi stenami, dnevi minevajo skorajda hitreje kot navadno. Kljub temu si je zdravo vzeti čas, da poženemo kri po žilah in nekaj naredimo tudi za fizično pripravljenost. Kaj, pravite, da nimate časa? Nič zato, tukaj je app, ki vam za vadbo vzame pičlih sedem minut! 

Izberite si svojo vajo ali pa del telesa, kateremu bi želeli posvetiti najvceč pozornosti in se razmigajte v udobju vašega stanovanja. Aplikacija vas pozdravi z vprašalnikom o telovadnih navadah,želenem terminu telovadbe, kaj bi z njo radi dosegli ipd. Hkrati si lahko omislite tudi opozorila – da na telovadbo slučajno ne pozabite. Če vas skrbi hrup in motenje sosedov, imate na izbiro tudi vadbe brez skakanja, ki pa so še vedno dovolj efktivne. 

Pred začetkom vadbe si lahko vse vaje ogledamo in jih, da ne bi pozneje zgubljali časa, tudi že malo zvadimo. Vsaka vaja je prikazana s krajšim videom, tako da z izvedbo nimamo pretiranih težav.

Aplikacijo priporočamo vsem! Pa ne zgolj med karanteno ampak na vsakodnevni ravni čez celo leto. Zdaj pa migat!

IOS prenos igre

Android prenos igre

 

 

Viri:

https://www.appannie.com/en/go/state-of-mobile-2020/ 
Game Downloads Surge as Consumers at Home Look to Stay Entertained
Google play store
Apple App store
Cover foto: Unsplash.com (@SCREEN POST)

DELI ZAPIS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

KOMENTIRAJ ZAPIS

Bi takšne in podobne vsebine naslednjič kar v svoj e-nabiralnik? Prijavi se na Escapebox e-novice.

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →

MEDIJI O NAS

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Escapebox, d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
info@escapebox.si

🎉

Želite e-vodič s primeri iz prakse?

Igrifikacija prodaje v RETAIL sektorju s primeri iz prakse!

Če te zanimajo kvizi, potem potrebuješ ta PDF!  V njem vse informacije o načinu izvedbe, poteku, cenah in učinkih.