Ruska kapelica v obogateni AR resničnosti

Vsak teden
nova zgodba!

Prijavi se na najbolj igrive e-novice in enkrat tedensko bomo v tvoj nabiralnih dostavili sveže vsebine o igrifikaciji, dobrih praksah in občasno še kakšno igro. 

 

Kako je Ruska kapelica z našo pomočjo dobila povsem novo dimenzijo turistične predstavitve?

V zadnjih mesecih smo s turizmom Kranjska Gora raziskovali, načrtovali in razvijali projekt, s katerim bi obiskovalcem zgodbo Ruske kapelice približali na zanimiv in interaktiven način.

Cilj projekta je bil, da obiskovalcem, ki v kapelico ne morejo vstopiti, ker je ta odprta le ob slovesnih priložnostih, ponudimo možnost, da zgodbo spoznajo na bolj zanimiv način kot le s prebiranjem besedila na info tablah.

Rodila se je ideja, da zgodbo predstavimo skozi AR tehnologoijo. Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki tankočutno orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR kod. Te so prefinjeno, s posluhom do varovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine Ruske kapelice, umeščene na širšem območju okoli kapelice.

aplikacija_ruska_kapelica

Ruska kapelica in mobilna aplikacija

Ruska kapelica je eden izmed pomembnejših in lepših pričevalcev o zgodbi gradnje Vršiške ceste. Zgodbe, ki je mračna in tragična, a v sebi nosi močno sporočilo.

Ko mineva čas se z vsakim letom bolj oddaljujemo od poznavanja zgodbe ruskih vojnih ujetnikov, ki so v zaledju Soške fronte, ki je besnela na drugi strani Vršiškega prelaza, gradili cesto čez najvišje ležeči gorski prelaz v Sloveniji. Vse to z namenom oskrbovanja fronte z municijo, živežem in sanitetnim materialom. Tudi to je eden izmed razlogov, da smo skupaj s Turizmom Kranjska Gora pričeli s projektom razvijanja AR aplikacije o Ruski kapelici in Vršiški cesti.

ruska kapelica aplikacija AR
Nekaj izsekov iz aplikacijehttps://www.escapebox.si/kgar/?utm_source=blog&utm_medium=blog-zapis&utm_campaign=ruska-kapelica-ar-escapebox

Obiskovalci pri uporabi aplikacije ne bodo rokovali z ničemer drugim kot pa z lastnim pametnim mobilnim telefonom. Nanj si bodo poprej naložili aplikacijo, ki jo lahko najdejo v spletni trgovini Google Play. Za uporabnike operacijskega sistema IOS bo aplikacija na voljo v kratkem.

Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki tankočutno orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR kod. Kode se nahajajo na tablah, ki so lično vmešečene v okolje Ruske kapelice.

Odzivi o aplikaciji v medijih

O projektu so se razpisali tudi po nekaj slovenskih medijih. Odzive si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Kratka zgodba Ruske kapelice

Leseno kapelo, posvečeno Sv. Vladimirju, so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. 

Nekaj umrlih ruskih ujetnikov, ki so gradili cesto čez Vršič, so pokopali v Trenti, večino pa v skupnih grobovih na Vršiču in pod njim, v kamniti grobnici v obliki piramide. Ob njej so preživeli ruski ujetniki postavili spominsko kapelico v ruskem slogu, ki si jo je leta 1924 pridobila Ruska matica. Cerkveno-pravno sodi k ruski pravoslavni župniji iz Beograda, in je bila ob izgradnji verjetno najzahodnejša pravoslavna cerkev na svetu.

ruska_kapelica_Escapebox
ruska_kapelica_Escapebox

Ruska kapelica AR – ŠTUDIJA PRIMERA

Kmalu pa vam predstavimo tudi celovito študijo primera nastajanja aplikacije, raziskovanja vsebine in poteka celotnega projekta. Ne zamudi in se prijavi na naše e-novice, ali nam sledi na družbenih omrežjih.

DELI ZAPIS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Marko Maučec

Marko Maučec

Ko je pred nekaj leti ustanovil enega prvih Escape roomov pri nas, si ni predstavljal, da bo njegovo življenje postalo ena velika igra. Ob uspešnem lansiranju nekaj slovenskih podjetij in mentoriranju start-upom še vedno najde čas za nenhne izboljšave uporabniške izkušnje v sobi pobega Mindmaze.

KOMENTIRAJ ZAPIS

Bi takšne in podobne vsebine naslednjič kar v svoj e-nabiralnik? Prijavi se na Escapebox e-novice.

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

MEDIJI O NAS

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Escapebox, d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
info@escaepbox.si

Ali veš, da je najuspešnejši kviz na svetu rešilo kar 49 milijonov ljudi? 😲

Prijavi se na najbolj igrive e-novice in enkrat tedensko bomo tovrstne zabavne bonbončke iz sveta igrifikacije dostavili v tvoj nabiralnik. Včasih pa te bo tam pričakala tudi kakšna igra.