Kako VR tehnologija izboljšuje in lajša naša življenja?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na kakšne načine se VR tehnologija uporablja v praksi? Kakšne izzive smo kot družba že prešli ravno, ali pa tudi zaradi te tehnologije? Na kaj paziti ob integraciji obstoječih procesov z VR tehnologijo?  To je le nekaj vprašanj, na katere bom poskušal odgovoriti v tem, zame prvem, zapisu.

Kot arhitekt se z VR tehnologijo srečujem pogosto. Toda arhitektura še zdaleč ni edina panoga, kjer smo VR tehnologijo vzeli za svojo in jo integriralai v poslovne, delovne in seveda prodajne procese.

“VR očala? To je tisto, ko daš očala na glavo in igraš igrice?” Ja, pogovor z osebo ki se prvič srečuje z VR tehnologijo, se lahko odvija nekako takole.

Marsikdo je med poplavo videov na družbenih omrežjih zasledil osebo, ki v domači dnevni sobi zavzeto krili z rokami. Na glavi pa ima najnovejšo tehnologijo za igranja iger, VR očala. Seveda pa lahko VR tehnologijo uporabimo tudi v druge namene, načine in predvsem s povsem drugačnimi cilji, kot je zabava. 

VR tehnologija v izobraževanju

Sam se prvič srečal z VR tehnologijo med študijem arhitekture. Med predstavitvijo smo dobili različico kartonastih očal, v katera smo vstavili svoje telefone in predvajali  predstavljeni video. Šlo je video hiše, posnetega s 360stopinjsko kamero, po kateri si se lahko premikal s pomočjo kontrol na telefonu. A to je bil šele začetek.

vr tehnologija v praksi

Arhitektura je kasneje začela uporabljati VR tehnologijo ne le kot prikaz končanega projekta, temveč predvsem kot orodje za načrtovanje in predstavitev projekta naročniku.

VR očala kot pripomoček za načrtovanje

V prvi fazi si arhitekt lažje zasnuje koncept objekta, saj mu VR tehnologija omogoča, da se v prostor postavi in točno dobi izkustvo lokacije in pogojev, kjer bo nov objekt stal. 

VR očala kot pripomoček za prodajo

V drugi fazi pa lahko lažje predstaviš nov objekt tako, da se naročnik skozi sprehodi ter ga obučuti v prvi osebi. Sčasoma pa se z razvojem tehnologije pojavlja tudi programska oprema, ki podpira tudi modeliranje v VR svetu, hkrati pa omogoča sodelovnje razlčnih strok, da skupaj pridejo do rešitve. 

Primer tovrstnega modeliranja v videu.

VR tehnologija kot orodje v učilnici

VR tehnologijo pa se uporablja tudi kot orodje v učilnici, saj gredo lahko učenci na interaktivni sprehod po muzejih, na popotovanje okoli zemlje ali pa na potep po našem osončju. Za vse to seveda ni potrebno organizirati avtobusnega prevoza, saj se na vse avanture podajo iz udobja stola v učilnici.

VR tehnologija v medicini 

V medicini se VR tehnologija uporablja že pri izobraževanju in specializaciji kadrov, saj lahko nemoteno prakticirajo z realnimi situacijami, ki se dogajajo med njihovim delom, ne da bi sebe ali paciente postavili v nevaren položaj.

vr tehnologija v medicini
VR tehnologija v medicini

 

Velika prednost vr tehnologije je izobraževanje kirurgov in načrtovanje operacij, saj očala omogočijo boljši 3d prikaz postopka ter lažjo predstavo človeškega telesa kot pa klasične metode in tako zabrišejo predstavo med  računalniško simulacijo in realnim svetom. Hkrati se tako lahko usposablja več kirurgov, stroški izobraževanja so nižji in ni omejeno na lokacijo.

vr tehnologija v medicini
VR tehnologija v medicini

 

V medicini VR tehnologija pomaga pri lajšanju kroničnih bolečin pacientov, ki so hospitalizirani. Razvijalci ustvarijo poglobljen svet, v katerem se pacient sprosti, zniža se mu nivo stresa, ne razmišlja zgolj o bolečini, kar pomeni, da je telo v boljšem stanju za zdravljene, hkrati pa je potreba po zdravilih manjša. Tako se zmanjša čas okrevanja in posledično tudi stroški zdravljenja. Prav tako je možno zdravljene raznih fobij in psihičnih motenj, hkrati pa nam vr tehnologija pošlje nazaj merljive podatke o napredovanju pacienta in drugih dejavnikih.

Simulacije in izobraževanja

Nekatera podjetja izobražujejo kader tako, da ni potreben prihod v tovarno ali na samo mesto opravljanja zaposlitve, ampak se delavci izobražujejo preko VR sveta. Vozniki transportnih vozil, letal in vlakov, lahko del urjenja opravijo v VR svetu, kar znatno zmanjša stroške usposabljanja.  Zaposleni se lahko izurijo za delo na različnih strojih/napravah, ne da bi bil stroj fizično prisoten.

vr tehnologija v simulacijah
VR tehnologija v simulacijah

 

Seveda pa se VR tehnologija, pa tudi apliciranje te neprestano razvijata. V prihodnosti tako pričakujemo še večjo prisotnost tehnologije v industriji in izboljšave v zgoraj navedenih panogah. Takrat pa vas ponovno obvestimo, kaj se dogaja v VR svetu.

DELITE ZAPIS

Share on facebook
Objavi na Facebook
Share on twitter
Deli na Twitter
Share on linkedin
Povej na Linkedinu
Share on email
Pošlji prijatelju
Blaž Pregelj

Blaž Pregelj

Koncertni navdušenec, ki si vstopnice zadnjih deset let plačuje z razvojem digitalnih projektov in produktov ter načrtovanjem spletnih strani. Strateško svetovanje o upravljanju in rasti zaposlenih, igrifikacija procesov in priprava razvojnih konceptov pa je strast, ki jo vztrajno razvija že zadnjih nekaj let. Uspešno je pomagal pri vpeljavi igrificiranih koncpetov in kampanj tako v velikih, srednjih kot malih podjetjih.

POVEJTE SVOJE MNENJE

PREBERITE ŠE

O nas

Escapebox Gamification je prva slovenska gamification agencija. Ukvarjamo se z igrifikacijo marketing kampanj, team building aktivnostmi in optimiziacijo poslovnih procesov.

Escapebox, kreativne rešitve, d.o.o., Matična številka: 8394822000DŠ: 13693263, IBAN SI56 6100 0002 1564 223 (odprt pri DH d.d.) .

Operacija Escapebox  – pop up promocijski escape room, je prejemnik sredstev EKP 2014‑2020, hvala za zaupanje: