Ruska kapelica skozi AR tehnologijo

Obogatena zgodovina Ruske kapelice

Razvijalski izziv?

Kako s pomočjo tehnologije obiskovalcem predstaviti zgodbo Ruske kapelice. Obstaja način, da bi lahko vstopili v kapelico, ki je večino časa zaklenjena?
Ruska kapelica: zemljevid AR točk

Kreativna ideja

Ustvarili smo inovativno aplikacijo, kjer v šestih prizorih s pomočjo obogatene resničnostispoznamo zgodbo Ruske kapelice. Skozi celotno izkušnjo nas vodi glasovni vodič, ki nam lahko zgodbo sporoči v enem od petih jezikov. Za veliki finale lahko vstopimo tudi v notranjost Ruske kapelice.

Vsebinsko-tehnična rešitev

Nastala je interaktivna dogodivščina v AR tehnologiji – Obogatena zgodovina Ruske kapelice. Ta obiskovalce s pomočjo šestih prizorov in naracije spozna s celotno zgodovino Ruske kapelice s pomočjo mobilne aplikacije. Gre za interaktivnega mobilnega vodiča, ki obiskovalcu zgodbo Ruske kapelice predstavi na sodoben, atraktiven in novim, koronskim časom, primeren način. Omogoča zabavno in informacij polno doživetje, ki jo uporabniki lahko doživijo 365 dni v letu, 24 ur na dan. Aplikacija pa uporabniku s pomočjo 3D zajema notranjosti kapelice, prvič omogoča tudi vstop v ta čudovit objekt posebnega zgodovinskega pomena.
Ruska kapelica skozi AR tehnologijo

Ključni poudarki kampanje

Nevsiljiva vključitev tehnologije v naravo

Obisk možen 365 dni 24 ur na dan

Odprta vrata v sicer zaprto Rusko kapelico

Objava v več vidnejših medijih

Šest prizorov, ki predstavijo zgodbo Ruske kapelice

1. Zgodba obiskovalca najprej popelje v 19. stoletje, ko je bilo na tem območju najbolj razširjeno gozdarstvo. Ta prizor nam predstavi domačin, vidimo pa tudi konja.

2. Nadaljujemo z začetkom 1. svetovne vojne, ki je zaradi potreb po transportu privedla do hitrejše gradnje ceste. V prizoru nam pot prekrižata dva kamiona z vojaško in medicinsko opremo. Eden od njiju tovori tudi vojaški top.

3. Sledi prizor z opisom težkih razmer, v katerih so delali in živeli ruski vojni ujetniki. V prizoru med delom vidimo dva vojaka, en od njiju zaradi trpljenja pade na kolena in začne z rusko molitvijo.

4. V času 1. svetovne vojne je na vrh prelaza Vršič vodila tovorna žičnica, ki smo jo na podlagi fotografij rekonstruirali. Ogledamo si lahko delovanje žičnice in vojaka, ki transport tovora skrbo nadzorujeta.

5. Leta 1916 je vojne ujetnike, ki so cesto gradili, ter nekaj njihovih nadzornikov pokopal plaz. Katastrofo skuša oživiti predzadnji prizor.

6. Ker je kapelica večinoma zaklenjena, smo s pomočjo aplikacije omogočili tudi vstop vanjo in sprehod po notranjosti. Obiskovalci si lahko s pomočjo 3D tehnologije ogledajo, kaj vse se v njej skriva,

Ruska kapelica v medijih - odziv na RTVSLO.SI

Odzivi

Celotno izkušnjo so nam pomagali testirati tako naključni turisti kot lokalni obiskovalci in osebe, zaposlene v različnih muzejih. Prav vsi so bili nad delovanjem navdušeni, še bolj pa jih je presunila s čutom predstavljena zgodba ujetnikov, ki so na tem mestu izgubil svoja življenja. Kot so povzeli sami, gre za aplikacijo, ki kljub preprosti uporabi zagotavlja neverjetno izkušnjo obogatene resničnosti in potovanje v prostor in čas, ki si ga danes ne moremo niti zamisliti.

Ekipa na projektu

Na projektu je sodelovala Escapebox ekipa v sestavi

Marko Maučec, Escapebox

Marko Maučec

Vodja projekta & idejna zasnova

Lucija Šuštar, Escapebox

Lucija Šuštar

Kreativa & tekstopisje

David Kvaternik, Escapebox

David Kvaternik

AR razvoj

Tamara Šenk, Escapebox

Tamara Šenk

Oblikovanje

Zahvala tudi ekipi Turizma Kranjska Gora za zaupanje. Hvala Blaž Veber, Elizabeta Skumavc, Mojca Mežek, Matjaž Podlipnik in ostali.

Escapebox, d.o.o.
Medvedova cesta 28,
1000 Ljubljana
info@escapebox.si