Poučna risanka o Petru Klepcu s tekmovalnim kvizom

Zgodbo Petra Klepca smo oblikovali v prikupno, ilustrirano animacijo in ji dodali zabaven kviz znanja. Ter ravno prav tekmovanja.

Osilnica, ki je po številu prebivalcev najmanjša občina v Sloveniji, je najbolj prepoznavna po ljudskem junaku Petru Klepcu. Z željo, da bi njegovo deželo predstavili na čim bolj zanimiv način in tako pripomogli k dodatnemu zagonu tamkajšnjega turizma, smo ustvarili igrivo doživetje v obliki prikupne risane animacije s prav posebnim kvizom znanja.

IZZIV

Kako otrokom Osilnico predstaviti na drugačen in vključevalen način?

Gre za občino, ki je močno usmerjena v turizem. Ponuja adrenalinski park, rafting na reki Kolpi, plezanje, številne pohodniške poti ob Strmi rebri, Loško steno in Šajbnik, ki je poleg razgleda znan tudi po rastišču narcis. Pa vendar vse to včasih ni dovolj, da pritegne pozornost mladih. 

Ker Osilnico obišče veliko osnovnih šol, ki tja odidejo na eno ali večdnevni izlet, smo zgodbe o osilniškem ljudskem junaku Petru Klepcu oblikovali v prikupno, animirano risanko, ki pa jo bogati še izzivalen kviz znanja o omenjenem junaku, kraju in drugih lokalnih zanimivostih. Naš namen je bil, da otroci na vsebinsko bogat, grafično prijeten in ravno prav tekmovalen način spoznajo to veliko slovensko ljudsko zgodbo. Da svojo družino in prijatelje presenetijo z neverjetnim znanjem in poznavanjem zgodbe, ko se naslednjič vrnejo v Osilnico.

Projekt smo razdelili na ključne faze:

  • prebiranje zgodb in pogovori o legendah o Petru Klepcu,
  • ustvarjanje vsebinsko smiselne in jedrnate celote, ki sloni na zanimivih informacijah,
  • strukturiranje zgodbe na vsebinske sklope, uprizorjene z animacijami,
  • snemanje naracije in zvočnih učinkov, 
  • povezava v celoto z mehaniko kviza znanja, kjer pa v kvizu tekmujeta ekipi ena proti drugi in seveda proti času. 

Primerno za osnovnošolske otroke in družine

4 sklopi animacij in 28 zanimivih vprašanj

Točke digitalnega kviza se spremenijo v čas za fizično aktivacijo

Povprečni čas igranja več kot 20 minut

REŠITEV

Legendarni spopad v deželi Petra Klepca!

Preko digitalnega kviza in fizične aktivacije pridobivamo nova znanja o splošnih temah in Osilnici. 

Začeli smo z raziskavo legend, ki pričajo o obstoju Petra Klepca, nato pa pripravili animirane like, s katerimi smo zgodbo predstavili v digitalnem svetu. Zgodbo smo razdelili na štiri tematske sklope: 

  • zelišča
  • odnosi
  • drevesa
  • zgodovina

Vsakega izmed teh sklopov smo morali podrobno raziskati, da smo lahko pripravili vprašanja primerna za osnovnošolske otroke, ki so bili naša fokusna skupina. Po vsakem sklopu animacij sledi 7 vprašanj in 1 zanimivost,  preko katerih otroci na interaktiven in zabaven način pridobijo zanimive informacije o Osilnici, njeni okolici in drugih splošnih temah.

Na poti do cilja jih spremlja zemljevid, ki prikazuje potek igre. Da je zabava zagotovljena, smo udeležence razdelili na dve ekipi in vsaki dodelili svoj simbol: 

Na tak način smo dodali še element tekmovalnosti, saj je želja po pravilnih odgovorih večja, končna zmaga pa toliko slajša. 

Po končanem kvizu še fizična aktivacija

Po koncu digitalnega kviza je razglašen zmagovalec prvega dela igre. Točke obeh ekip se spremenijo v čas, ki ga imajo ekipe na voljo za opravljanje naloge v fizičnem svetu. Ekipi imata posledično različno dolgo časa za dokončanje svoje naloge. Tudi ta se navezuje na vsebino kviza, zanjo pa igralci potrebujejo dva pripomočka: stiropor in lesene palčke. 

Kdo je torej končni zmagovalec legendarnega spopada v deželi Petra Klepca? Kot naš junak si naberi dovolj moči in pot pod noge, da se z izzivom spopadeš kar ti sam!

Sočasno s tem projektom pa smo ustvarili tudi projekt: Digitalizacija gradu Kostel, naš že drugi projekt za ta grad. Ko si na poti iz Osilnice, se tako lahko ustaviš še v drugem največjem grajskem kompleksu v Sloveniji in jim pomagaš odgnati Mikulovega vraga. 

Harvey Mackay je zapisal: "Povprečen človek pove. Dober človek razloži. Nadpovprečnež prikaže. Velik človek navdihne ostale, da vidijo s svojimi očmi."

Hvala, za odlično digitalizacijo zgodbe o Petru Klepcu. Legendo ste nadgradili iz “zgodbarjenja” v zanimiv in poučen kviz, ki povleče turiste, z željo po še več doživetjih v deželi Petra Klepca. Še naprej vam želim veliko tako dobro zaključenih projektov in vas prisrčno pozdravljam.

Alenka Kovač, županja občine Osilnica

Te zanima kakšen bo naš naslednji projekt? Prijavi se na e-novice!

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Escapebox, d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
info@escaepbox.si

account android arrow-alt-circle-down arrow-alt-circle-left arrow-alt-circle-right arrow-alt-circle-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up author bars behance blogger buffer caret-down caret-left caret-right caret-square-down caret-square-left caret-square-right caret-square-up caret-up cart-menu-1 cart-menu-2 cart-menu-3 cart-menu-4 categories chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up clock close comments cookies copyright coupon-discount date-modified date-published discord double-arrows-down double-arrows-left double-arrows-right double-arrows-up dribbble envelope-open envelope eye facebook fax flickr foursquare github gmail google-drive grid-view hashtag hollow-ring homepage instagram ios level-down-alt level-up-alt line link linkedin list-view login logout long-arrow-alt-down long-arrow-alt-left long-arrow-alt-right long-arrow-alt-up medium messenger mobile-menu mobile phone pinterest place qq quote-left quote-right quotes reading-time-hourglass reading-time-stopwatch reddit rss scroll-to-top search shazam shopping-bag shopping-cart side-panel-opening-2-left side-panel-opening-2-right side-panel-opening-left side-panel-opening-right skype slack small-arrow-down small-arrow-left small-arrow-right small-arrow-up sms snapchat soundcloud spinner spotify stackoverflow sync telegram tiktok times-circle tinder trello tripadvisor tumblr twitch twitter viber vimeo vine vkontakte website wechat whatsapp windows wishlist xing yelp youtube zoom