Pop Up Escape Room: Escape Laboratorij

Escape laboratorij Escape Room doživetje ali kako smo v dobrem mesecu ustvarili pop-up escape room in s kakšnimi izzivi smo se srečali na poti.

Pred letošnjim poletjem smo s strani novega naročnika prejeli zanimiv izziv: ustvariti sobo pobega za naročnikove poslovne partnerje, skozi katero bodo ti spoznali 4 ključne vrednote blagovne znamke, se ob iskanju zabavali in za veliki finale odkrili skrivno formulo, ki je ključ uspeha blagovne znamke že več kot 30 let.

Podobno kot pri načrtovanju igre pobega na gradu Kostel smo najprej pogledali, kakšen bo cilj igre in kaj želimo z njo sporočiti igralcem. Po viharjenju možganov smo razvili edinstveno sobo pobega, ki smo jo umestili v bivalni zabojnik oziroma kontejner. Ta namreč dopušča največ možnosti za hitro, enostavno in dovolj robustno različico, ki jo bomo selili po različnih slovenskih krajih.

Omejena velikost prostora, premislek pri izbiri materialov, saj smo vedeli, da bo zabojnik potoval po Sloveniji, in natančno odmerjena dolžina igre je bilo le nekaj izhodišč, ki so predstavljala ključne izzive.

Izgradnja sobe in iger

Pričeli smo z vizualnim načrtom, kako bo pop-up escape room zgrajen. Kje definiramo vhod, kako bo kakšne so vse možnosti poti, ki bodo igralce vodile in ustrezno zadržale na ključnih točkah, na kakšen način bodo obiskovalci dosegli vrh igre ter s tem izhod iz laboratorija? To je bilo le nekaj vprašanj, na katera smo odgovorili ob samem začetku in ki so nam služila kot izhodišče za izris poteka igre. Zatem smo za naročnika pripravili renderje pop-up escape rooma, da si je znal še pred pričetkom gradnje zelo natančno predstavljati, kakšen izdelek bo prejel.

Po izrisu poteka igre smo se lotili izrisa prostora in načrtovanja posameznih iger. Ker je prostor specifične oblike in omejene kvadrature, je bilo potrebno igre pobega skrbno načrtovati. Naenkrat smo v igri pričakovali štiri igralce, kar je pomenilo, da mora biti dovolj prostora za nemoteno gibanje, vseeno pa morajo igre dihati in delovati brezhibno. V igro smo želeli vključiti tudi VR očala in VR tehnologijo, toda s tem bi se preveč oddaljili od zgodbe, zato smo ostali pri prvotnem konceptu.

Prav tako je bila za načrtovanje specifična oblika prostora. Zabojnik šestih metrov v dolžino ter dveh in pol v širino (in višino) ni omogočal neskončnih možnosti, vseeno pa nam je ponujal precej prostora, da lahko ustvarimo izjemen pop-up escape room.

V prvi fazi smo na stene in tla zabojnika v realni velikosti izrisali vse elemente, ki smo jih kasneje tudi fizično umestili vanj.

Laboratorij smo napolnili z:

 • laboratorijsko mizo in laboratorijskimi pripomočki (računalnik z delujočim zaslonom, epruvete, mikroskop, laboratorijski pribor …),

 • prilagojeno komoro z rokavicami,

 • zemljevidom z avtomatičnim magnetnim zapiralom,

 • laboratorijsko omaro,

 • samodejno odpiralno omarico za prvo pomoč, ki se je odprla ob sinhronem delovanju dveh igralcev,

 • in finalnim elementom – INFINITY MIRROR sef z avtomatičnim RFID čip odpiralom.

Igralce smo spremljali preko dveh nadzornih kamer v sobi. Namige in pomoč smo jim podajali preko vokitokijev.

Povprečen čas igre je bil 29 minut, najhitrejša ekipa pa je za pobeg potrebovala dobrih 22 minut.

 
Uporabljene tehnologije

Za razvoj laboratorija smo uporabili nekaj klasičnih Escape Room iger in zagonetk, kot so ključavnice (številčne, črkovne, smerne), RFID tehnologija, ki je ob pravilni rešitvi samodejno odprla INFINITY MIRROR sef in magneti v povezavi z električno napeljavo, ki so samodejno sprožili vrata in jih odprli. Prilagodili smo monitor, ki je vsebino prikazoval zgolj ob nošenju posebnih polarizacijskih očal, posebej za laboratorij pa smo razvili komoro z rokavicami, v kateri so morali igralci skrinjo odpreti s posebnimi zaščitnimi rokavicami.

PORABLJEN MATERIAL

 • 30 m2 lesa,
 • 1,5 m2 pleksi stekla,
 • 1 m2 prosojnega in 1 m2 navadnega ogledala,
 • 12 m LED luči,
 • 6 ključavnic, 
 • 1 predelan računalniški monitor,
 • 6 laboratorijskih rokavic,
 • 48 epruvet, 2 erlenmajerici, 1 plinski gorilnik, 
 • 3 gasilne aparate
 • 5 RFID čipov,
 • 10 magnetov,
 • 16 m kablov,
 • 2 kameri, 
 • 3 tablične računalnike,
 • 542 vijakov in
 • 21 m izolirnega traku.
HI_ESCAPEROOM_escapebox
Infitnite mirror sef (razvoj: Escapebox)

GLAVNI RAZVIJALSKI IZZIVI

Poleg tega, da smo v igro nevsiljivo vpeljali zakonitosti in ključne elemente blagovne znamke, nam je uspelo razviti igro, v kateri so se igralci celovito potopili v zgodbo in obuli čevlje znanstvenikov, ki razvijajo skrivnostno mešanico že skoraj 40 let. 

Najbolj izzivalen del je bil zagotovo trenutek, ko smo zabojnik prvič naložili na kamion in ga peljali nekaj kilometrov pred Maribor. Kaj vse gre lahko med transportom narobe? Bodo igre dovolj robustne, da preživijo dvajset prevozov na različne lokacije? Kako na terenu poskrbeti za servisiranje rekvizitov in iger? 

Toda ves strah je bil odveč. Igro nam je uspelo izredno dobro testirati in več kot očitno še bolje razviti, saj v celotnem obdobju nobena igra ni potrebovala niti najmanjšega servisa ali popravila. Navkljub več kot 300 igralcem v strnjenih 10 dneh so igre in zabojnik preživele vse napore, izzive in “aha!” trenutke igralcev, ki so iz laboratorija prihajali nasmejani in navdušeni.

VSEBINA IN ZGODBA​

Dobrodošli v skrivnostnem Escape Laboratoriju. V njem znanstveniki že več kot 30 let razvijajo skrivno formulo, ki bo vaš ključ do uspeha. Iz neznanega razloga so znanstevniki laboratorij nenadoma zapustili, formulo pa skrili nekje v njem. 

Skrivna formula je sestavljena iz 4 ključnih sestavin oziroma vrednot blagovne znamke.

Vaša naloga je, da jih poiščete, saj vas bodo skupaj vodile do sefa. Tam naj bi se skrivala dragocena formula. Brez nje pobeg na prostost ne bo mogoč. Vam bo uspelo?

MNENJA NAROČNIKOV

V izredno sproščenem sodelovanju, smo prišli do zelo profesionalnih in kreativnih rešitev. Ekipa Escapebox zares ve kaj počne, to so potrdili tudi rezultati po koncu kampanje.
Aleš Hoheger, Orbico
Za nami je super leto, v katerem smo se preko projekta »mojbosch Influencer« naučili veliko novega. Za nas je bil to res drzen projekt izven naših običajnih okvirjev. Projekt je bil zelo dobro sprejet tako znotraj našega podjetja kot tudi pri širši javnosti. Razlog za uspeh vidimo predvsem v tesnem sodelovanju ter dobri koordinaciji celotnega projekta in vseh deležnikov. Kljub temu, da je bil projekt logistično in komunikacijsko zelo zahteven, je ekipa Escapebox poskrbela za vse. Super ekipa, ki bi jo z veseljem priporočili tudi drugim.
Maruša Miklavčič, Bosch Home Slovenija
Ekipa Escapebox je za nas pripravila edinstveno Escape Treasure Hunt igro na kopališču v Višnji gori. Igra je presegla naša in tudi pričakovanja obiskovalcev. Toliko pozitivnih odzivov je resnično dobro vplivalo na celotno delovanje kopališča. Vsi, ki so se ga udeležili, tako mladi in stari, so bili polni pohval, kako je igra nekaj novega, zanimiva ter na koncu, če si uspešen tudi nagrajujoča. Resnično je prinesla nekaj novega v naše okolje in postala prava atrakcija. Tovrstno doživetje priporočamo vsem.
Miha Katič, bazen Višnja Gora
Po 25 letih poslovanja za sodelovanje izbiramo samo še partnerje, s katerimi nam je delo v veselje in skupni izziv, ne v nov problem. Escapebox se z lahkoto kvalificira, saj so za nas po naročilu pripravili vrhunski izdelek – unikatno igro pobega na gradu Kostel – in ne samo to, ekipa Escapebox je simpatična, sodelujoča in visoko odzivna. Ta trenutek že z gotovostjo vemo, da jim bomo že kmalu naročili nov projekt.
Natalie in Aleš Lisac, Lisac & Lisac
Previous
Next

Te zanima kakšen bo naš naslednji projekt? Prijavi se na e-novice!

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Escapebox, d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
info@escaepbox.si

Če te zanimajo kvizi, potem potrebuješ ta PDF!  V njem vse informacije o načinu izvedbe, poteku, cenah in učinkih.