Digitalizacija v turizmu: Ruska kapelica v AR tehnologiji

Kako je Ruska kapelica z našo pomočjo dobila povsem novo dimenzijo turistične predstavitve?

Ruska kapelica je eden od pomembnejših in lepših pričevalcev zgodbe gradnje Vršiške ceste. Mračne in tragične zgodbe, ki pa v sebi hkrati nosi pomembno sporočilo.

Zgodba ruskih vojnih ujetnikov, ki so v zaledju Soške fronte gradili cesto čez Vršič, se zdi z vsakim letom bolj oddaljena. Kar pa seveda ne pomeni, da je prav, da jo pozabimo. Ravno zato smo se skupaj s Turizmom Kranjska Gora lotili projekta razvijanja AR aplikacije o Ruski kapelici in Vršiški cesti. 

Zgodovina in uvod 

Leseno kapelo, posvečeno Sv. Vladimirju, so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. Nekaj umrlih ruskih ujetnikov, ki so gradili cesto čez Vršič, so pokopali v Trenti, večino pa v skupnih grobovih na Vršiču in pod njim, v kamniti grobnici v obliki piramide. 

Ob njej so preživeli ruski ujetniki postavili spominsko kapelico v ruskem slogu, ki si jo je leta 1924 pridobila Ruska matica. Cerkveno-pravno sodi k ruski pravoslavni župniji iz Beograda, in je bila ob izgradnji verjetno najzahodnejša pravoslavna cerkev na svetu.

ruska_kapelica_Escapebox
Ruska kapelica: čudovit objekt z impresivno zgodbo tragične zgodovine

Turizem in Kranjska Gora 

Kranjska Gora je včasih veljala za kraj, kjer smo se Slovenci pozimi naučili smučati in se tja vsako zimo tudi vračali. V zadnjih letih  se je predvsem po zaslugi delavnih in kreativnih oseb v turizmu to spremenilo. Že vrsto let se namreč trudijo, da bi bila Kranjska gora turistom privlačna tudi poleti. In to jim je tudi uspelo. Zadnja leta je poletna sezona bolj priljubljena od zimske. Navsezadnje o tem priča tudi podatek o številu uporabljenih turističnih vavčerjev. Kranjska gora se je po številu uporabljenih bonov uvrstila na drugo mesto. 

 

Ideja – Ruska kapelica skozi AR tehnologijo

Želja Turizma Kranjska Gora je bila, da Rusko kapelico digitaliziramo. S pomočjo moderne tehnologije pa  obiskovalcem omogočimo nepozabno doživetje. In da hkrat obiskovalcem omogočimo, da v sicer zaklenjeno kapelico lahko tudi vstopijo.  Vse to na na zaščitenem območju Triglavskega narodnega parka, kjer posegi oziroma postavitev novih elementov ni mogoča. Glede na izkušnje, ki jih v turizmu že imamo, smo z našo kretivno idejo začeli čisto na začetku, z raziskavo obnašanja in poti trenutnih obiskovalcev.

ruska kapelica v AR tehnologiji
Primer AR zgodbe na Ruski kapelici (Foto: Turizem Kranjska Gora)

Navade obiskovalcev Ruske kapelice 

Raziskavo izvajamo v dveh fazah.

Faza 1: OPAZOVANJE

Na tej točki obiskovalce opazujemo od daleč in beležimo, kaj počnejo, kako se obnašajo, koliko časa preživijo na določeni točki, kje se fotografirajo in podobno.

Faza 2: ANKETA

Kakšna je bila njihova izkušnja, kaj pogrešajo, kaj se jim je najbolj utrnilo v spomin ipd.. 

Obvezno je, da sta ti dve fazi ločeni. Nezavedno vedenje je namreč popolnoma druga stvar kot refleksija za nazaj.

Z raziskavo smo ugotovili:

 • večino obiskovalcev se do Ruske kapelice pripelje z avtomobilom,
 • na poti od parkirišča do objekta večina obiskovaclev že naredi prvo fotografijo,
 • obiskovalci pogrešajo več informacij o Ruski kapelici,
 • obiskovalci si želijo več točk, kjer bi spoznali zgodbo,
 • območje je precej večje, kot zgolj sama Ruska kapelica, povprečno se obiskovalci na lokaciji zadržijo približno 10 minut,
 • obiskovalci po obisku obiščejo splet, kjer dobijo več informacij o zgodbi
 • vsi obiskovalci si želijo videti notrajnost Ruske kapelice, ki je večino časa zaklenjena.
Ruska kapelica: Primer označevalne table AR
Primer custom QR kode za prenos AR aplikacije na Ruski kapelici (Foto: Turizem Kranjska Gora)

Idejna zasnova

Vedno začnemo z zgodbo. Komu je namenjena? V kakšnem okolju se bo posameznik z njo seznanil in koliko časa bo imel na voljo? Ali je območje izpostavljeno močnemu soncu? V tem primeru je smiseln poudarek na audio vsebini, mogoče sta v takem okolju mešana in virtualna resničnost – mixed reality – bolj primerni? 

V primeru Ruske kapelice smo se skupaj odločili, da predstavimo zgodbo v obliki obogatene resničnosti, saj je večina okolice zasenčena z drevesi. Bili smo tudi precej omejeni s kakovostjo mobilnega signala; že od začetka snovanja je bilo jasno, da mora biti potreben prenos podatkov čim manjši. Pokritost z mobilnim signalom je narekovala tudi izbiro: mobilna aplikacija ali spletni AR. 

Zadnji namreč zadnja leta doživlja tako hiter razvoj, da je potreba po “samostoječi” aplikaciji vse manjša in manjša, kar je v večini primerov bolj preprosto za uporabnika: do vsebine dostopa precej hitreje in brez potrebe po prenašanju aplikacije. Apple zaradi navdušenosti Tima Cooka nad obogateno resničnostjo na tem področju vedno bolj narekuje razvoj in smernice. Posledično je na iOS platformi tudi že sedaj mogoče izdelati precej napredne WebAR uporabniške izkušnje. 

Načrtovanje zgodbe in načina pripovedi

Po pogovorih z zgodovinarji, osebami iz turizma Kranjska Gora in drugimi akterji smo pripravili idejo zasnovo, za katero smo bili z ekipo prepričani, da bo tista prava. Ko bo uporabnik naložil aplikacijo, bo lahko videl šest prizorov, ki mu bodo na edinstven način predstavili zgodbo kapelice. Aplikacija bo na voljo za Android in Apple okolje. 

Po uvodni idejni zasnovi smo se lotili dela. Na projektih ohranjanja kulturne dediščine vedno delamo z zgodovinarji in poznavalci lokalnega okolja. Po več srečanjih in internih sestankih smo pripravili prizore, ki so na eni strani dovolj informativni za obiskovalce, po drugi pa primerni za optimalno uporabo tehnologije – obogatene resničnosti. 

Bistvo prizorov je, da obiskovalec odpotuje v preteklost in se na čim bolj doživet način sreča z dogajanjem v 1. sv. vojni in težko usodo takratnih vojnih ujetnikov. Spozna lahko vojake, preuči njihove uniforme, si ogleda žičnico, ki je že davno izginila in skorajda na lastni koži doživi plaz, ki je pod seboj pokopal mnogo vojakov. Za piko na i lahko s pomočjo aplikacije vstopi še v Rusko kapelico, ki je sicer večino časa zaklenjena. 

Ruska kapelica: Galerija AR pogledov

Ruska kapelica skozi AR tehnologijo

Ruska kapelica AR aplikacija: 5 zanimivosti

 • omogoča izkušnjo v petih jezikih

 • podaljšuje čas na območju Ruske kapelice

 • omogoča doživetje vseh 365 dni v letu

 • poskrbi za to, da obiskovalci spoznajo celotno zgodbo Ruske kapelice

 • obiskovalcem omogoča virtualni vstop v kapelico, ki je sicer zaklenjena

Zbiranje slikovnega gradiva

Fazi načrtovanja je sledila faza zbiranja slikovnega gradiva. Seveda gre pri grafiki v obogateni resničnosti vedno za trodimenzionalne objekte. Nekaj njih smo lahko zajeli kar “direktno” s 3D skeniranjem artefaktov iz prve svetovne vojne. Ostale, bodisi tiste, ki niso več ohranjeni, ali pa je skeniranje nepraktično, smo zmodelirali sami na podlagi fotografij. 

Ruska kapelica: zbiranje zgodovinskega gradiva (Foto: Arhiv Gornjesavskega muzeja Jesenice)
Ruska kapelica: zbiranje zgodovinskega gradiva (Foto: Arhiv Gornjesavskega muzeja Jesenice)

Modeliranje likov in okolja

Pri nekaterih je bilo težko vnaprej oceniti, katera pot bo lažja oziroma bolj kakovostna. Avtentične uniforme iz prve svetovne vojne smo recimo najprej 3D skenirali, a teh postprocesiranih 3D modelov nismo neposredno uporabili. Služili so nam zgolj kot osnova za oblikovanje novih modelov. V tem primeru je bila ta odločitev smiselna zaradi optimizacije velikosti datotek – ročno modeliranje nam je omogočilo kar najmanjšo velikost datoteke in seveda tudi najvišjo kakovost končnega 3D modela.

Sledilo je animiranje 3D materiala, od tovornjakov, topa, do animiranih likov avstroogrskih ter ruskih vojakov. Ker se morajo ti gibati na specifičen način, smo jih animirali s t.i. zajemom gibanja – motion capture. To se izvaja s povezanimi LIDAR globinskimi kamerami. Te v realnem času zajemajo video skupaj z metapodatki o globini. Računalnik nato pridobljen material sprocesira v gibanje “Ostržka”, oziroma osnovnega skeleta človeškega lika. Tako pridobljene datoteke vsebujejo podatke o gibanju vseh sklepov našega Ostržka. Te potem apliciramo na vnaprej pripravljene “rigged” 3D slike, da dobijo končno podobo. Postprodukcija je pri Ruski kapelici vsebovala sestavljanje vsega 3D materiala, iz katerega je nastalo skupaj 6 scen. Na eni od točk smo dodali tudi posebne efekte.  

Ruska kapelica: Modeliranje AR likov
Ruska kapelica: Modeliranje AR likov

Uporaba orodij in tehnologij

Na tej točki smo si lahko precej pomagali tudi s testiranjem na lokaciji. Z uporabo najnovejših orodij si lahko kompleksne animacije v sami obogateni resničnosti ogledujemo še pred fazo programiranja. To pomeni, da lahko naročnikom že vnaprej ponudimo precej jasen vpogled v to, kako bo videti končni izdelek. 

Dandanes imamo na voljo kar nekaj platform za obogateno resničnost. Zaradi potreb projekta smo se tokrat odločili za Unity AR Foundation. Prav ta platforma v zadnjem obdobju doživlja največjo rast in omogoča najboljšo kakovost, prav tako pa za delovanje ne zahteva dodatnih mesečnih stroškov.

Izziv pri tem projektu so predstavljali markerji oziroma točke, kjer se določeni prizori začnejo. Programsko smo na licu mesta kalibrirali končen položaj že nameščenih markerjev s samo postavitvijo scene v obogateni resničnosti. Obenem smo veliko truda vložili tudi v oblikovanje markerjev, da jih lahko naprave dobro zaznajo. Ne gre zgolj za preproste QR kode, temveč za grafično prezentacijo različnih pogledov na Rusko kapelico. 

Ruska kapelica: animacija in gibanje likov v AR svetu
Ruska kapelica: animacija in gibanje likov v AR svetu

Grafična podoba AR aplikacije Ruska kapelica

 

Doživetje Ruske kapelice si zasluži unikatno grafično podobo in točno to smo zasledovali. Barve Kranjske Gore se povezujejo v ikonografijo celotne aplikacije, info točk in tudi zemljevida, ki obiskovalce pričaka že na parkirišču.

Ruska kapelica: zemljevid AR točk
Ruska kapelica: zemljevid AR točk

Ustvarjanje avdio gradiv in zvočnih posnetkov

Za edinstveno izkušnjo je bilo seveda treba dodati tudi kakovosten zvok in pravega nataratorja. 

Ker je doživetje na voljo v petih jezikih smo slovensko in angleško verzijo pripravili z osebo iz Slovenije. Za nemščino, italijanščino in ruščino pa smo sodelovali z lokalnimi naratorji. Navsezadnje je izjemno pomembno, da se turisti iz tujine srečajo z jezikom, ki jim je domač in nemoteč.

 

Zgodba v kar petih svetovnih jezikih

Zaradi priljubljenosti Ruske kapelice pri turistih iz tujine smo poskrbeli za naracijo v petih jezikih. Tega si obiskovalci izberejo že v prvih korakih.
 
Jeziki na voljo so:
 • slovenščina,
 • angleščina, 
 • nemščina, 
 • italijanščina in 
 • ruščina.
Ruska kapelica aplikacija v petih svetovnih jezikih

Odzivi na aplikacijo v medijih

Preberete si jih lahko na spodnjih povezavah.

Ruska kapelica v medijih - odziv na RTVSLO.SI

Doživite jo tudi vi

Obiščite Rusko kapelico tudi vi! Njena zgodba je resnčno pretresljiva in ravno obogatena resničnost je tista, ki nam jo lahko še toliko bolj približa.

Aplikacijo si lahko prenesete prek spletne strani na spodnji povezavi.

Naše poti z ustvarjalci podjetja Escapebox so se prekrižale v lanskem letu. Z zanimivim pristopom in sproščenostjo ter profesionalnostjo so ujeli našo pozornost. Ujeli smo se na več nivojih, njihov pristop, ko se naročnikom popolnoma posvetijo in prilagodijo, je za naročnika kot je turistična destinacija izrednega pomena. Strokovnost in znanje, ki ga ves čas nadgrajujejo, so tiste lastnosti, ki prepričajo in naročnike spodbudijo k nadaljnjemu sodelovanju ter novim skupnim projektom.
Blaž Veber, Turizem Kranjska Gora

Te zanima kakšen bo naš naslednji projekt? Prijavi se na e-novice!

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Escapebox, d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
info@escaepbox.si

Če te zanimajo kvizi, potem potrebuješ ta PDF!  V njem vse informacije o načinu izvedbe, poteku, cenah in učinkih.