Team Building igre: 6 TOP idej v letu 2019 [Primeri iz prakse]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V eni od prejšnjih objav smo preverili kako ustvariti zares učinkovit team building. Tokrat pa si oglejmo še, katere so tiste team building igre, ki jih bodo vaši kolegi zares oboževali.

Obstajajo namreč aktivnosti, ki jih podjetja in HR oddelki organizirajo zato, ker jih morajo. Se sliši znano? Takšne aktivnosti, pa zaposlenim prej predstavljajo breme kot pa užitek, zabavo in ali aktivnost, kjer se bodo naučili kašne nove veščine. 

Toda brez skrbi, obstajajo igre, ki jih udeleženci teambuildingov zares obožujejo, ki iz njih izvabijo nasmehe, dobro voljo in pripravljenost za sodelovanje. 

Ogledali si bomo 6 primerov team building iger, ki so že večkrat izkazale kot vrhunske ideje:

 • izlet v neznano
 • grafiterska delavnica
 • dobrodelne teambuilding aktivnosti
 • hackaton
 • murder mystery
 • escape room

Gredo vašim kolegom Team Building igre na živce?

Zaposleni imajo običajno radi team building igre, vendar pa morajo biti ustrezno premišljeni ter predvsem kakovostno izvedeni.

Težava ni v igrah, temveč o dejavnostih, ki niso bile dovolj dobro remišljene ter niso ustrezne za udeležence.

Kako ustvariti Team Building igre, ki navdušijo?

Ključ je v tem, da dobro premislimo kakšen je pravzaprav namen teambuildinga. Še bolj pomembno pa je, da analiziramo ekipo, ki se bo teambuidling aktivnosti udeležila.

Povsem drugačne aktivnosti so namreč primerne za skupino starejših. Ti se med seboj družijo na drugačen nači kot skupina mladih, ki preživljajo skupni čas tudi, ko niso v službi. 

6 preizkušenih Team Building iger, ki so še vedno navdušile

Za vas smo na podlagi izkušenj pripravili šest enostavnih in zabavnih Team Building iger, ki so do sedaj vedno naletele na odličen odziv. Pripravili smo tudi okviren oris, kakšni vrsti zaposlenih je določena aktivnost najbolj primera. Zagotovo boste med branjem naleteli na skupino, ki je podobna ravno vaši. 

1.Izlet v neznano  

V organizaciji se dogovorite o namenu teambuilding aktivnosti in financah, ki so na voljo. Določite pa tudi osebo, ki bo organizirala izlet v neznano (namig: vsakič naj ga organizira druga oseba).

Ta oseba ima zelo pomembno nalogo, saj mora ugotoviti kaj bi ekipi ustrezalo in kakšne možne izvedbe obstjajao. Nato pa sledi še izvedba (prevozi, rezervacije, organizacija).

Podatje se v neznano - o tem Team Buildingu boste govorili še dolgo

 

Za višji nivo radovednosti in posledično bolj zanimiv izlet bo poskrbel še namig. Ta se bo povsem po naključju znašel na pultu čajne kuhinje. Razkrije ravno dovolj, da bodo vaši kolegi še bolj intenzivno ugotavljali kam odhajate.

PRIMERNO ZA: Zaposlene, ki se upajo prepustiti trenutku in v njem uživati tudi, če ne poznajo vseh podrobnosti.  

2. Grafiti delavnica 

Želite povsem drugačno aktivnost? Team Building igro, ki jo bo vaša ekipa ohranila v super spominu in se spominjala tudi v pisarni? Ponudite svoji ekipi malce neobičajne (pre)drznosti. 

Predstavljamo vam igro, ki bo zabaval tako kreativni del ekipe, kot tudi tistega, malenkost manj kreativnega. Grafiti delavnica.

Ekipa bo prišla na posebno mesto, kjer bodo imeli nalogo, da se prelevijo v slavnega grafiterja Banksy-a.

Grafiti delavnica - Escapebox

Pod vodstvom največjih mojstrov izdelovanja grafitov v Sloveniji bo ekipa ustvarjalala povsem unikatne umetnine.

Za piko na i pa po zaključku sledi še razstava del ter obvezen spominek, ki bo krasil prostore pisarne. Lahko gre za vrednote podjetja, lahko za zabavno anekdoto, ki bo s spreji narisana na platno, lahko pa kaj povsem drugačnega.

PRIMERNO ZA: Kreativce in tudi tiste, ki so malce manj kreativni v vsakodnevnih opravilih.

grafiti delavnica

Ustvarite svoj prvi grafit na grafiti delavnici

Izpustite kreativnost iz pločevinke, prebudite umetnika v sebi.

VEČ INFORMACIJ

3. Dobrodelni team building

Ste preizkusili že ogromno team building iger in iščete nekaj drugačnega? Nekaj kar bo imelo pozitiven vpliv na življenja drugih?

Najboljši občutek je, ko osrečiš nekoga drugega. Ko vidiš izraze zadovoljstva ali ko si lahko predstavljaš kakšen pozitiven učenek je naredilo nekaj kar ste ustvarili skupaj s sodelavci.

Preizkusite dve ideji:

 • izdelovalnica igrač – s sodelavci pridobite dele ter načrt za sestavljanje prav posebnih igrač. Tu je potrebno sodelovanje, organizacija in seveda tudi zabava. Ko zaključite odnesite igreče v organizacijo, ki jih potrebujejo. Ko boste videli otroke ter hvaležnost, ki jo bodo izražali zaradi vas bo tovrstna aktivnost pridobila še novo dimenzijo.
 • prostovoljstvo – obiščite organizacijo z ekipo postanite prostovoljec za en dan. Lahko ste v skladišču Rdečega križa, lahko delate v kuhinji, lahko ste še v kateri drugi organizaciji po vašem izboru.

4. Hackaton – izredno učinkovita team building igra

Pitchero - poslovna simulacija za podjetja
Pitchero – poslovna simulacija za podjetja

 

Kaj je hackaton?

Gre za združitev besed “hack” in “maraton” in predstavlja dogodek, kjer se zberejo osebe, ki si želijo izboljšati storitev ali izdelek.

Čeprav je precej popularen predvsem v svetu programiranja, ga lahko vi v svoji organizaciji pripravite popolnoma drugače.

Potrebovali boste:

 • povezovalca programa,
 • komisijo, ki bo odločila kdo bo zmagovalec,
 • problem, ki ga želite rešiti,
 • udeležence.

Naredite žreb ekip (3-6 članov). Na ta način ločite sodelavce, ki običajno skupaj preživijo največ časa in večkrat razmišljajo podobno. Ko naredite ekipe imate na voljo dve možnosti.

Prva je, da jim pustite popolnoma proste roke pri izbiri nove, izboljšane rešitve za izdelek ali storitev, ki jo ponuja vaše podjetje. Druga, pa je da si izmislite izziv izmišljenega (ali resničnega) podjetja, ki jo morajo ekipe rešiti.

Hackathon je mesto, kjer vaše nore ideje dobijo uporabno vrednost.

Ekipe skozi proces dela vodite skozi celoten dogodek. Super je, da jih že na začetku izzovete naj najdejo ustrezno idejo, ter jo v 30 sekundah predstavijo. Nato pa v časovnem razponu nekaj ur to idejo še precej bolje razčlenijo in se pripravijo na predstavitev.

Vkolikor imate možnost bo učinek še precej boljši, če v delovnem procesu do vsake skupine pride še kdo, ki jim lahko zastavi kakšno vprašanje ali pomislek, ki jh bo še dodatno izzvalo. Najboljše teambuidling igre vas bodo postavile v vsaj malce drugačno vlogo.

Po preteku za to določenega časa sledi predstavitev in odločitev o zmagovalcu. Glede na število skupin lahko dodate več zmagovalnih skupin (najboljša ideja, najboljša ideja za boljši svet…).

Če imate možnost dodati še nagradni sklad bo zavzetost ekip še toliko večja.

PRIMERNO ZA: Ekipe, ki so že naveličane klasičnih večerij in želijo nekaj drugačnega.

PITCHERO: POSLOVNA SIMULACIJA

Poslovna simulacija PITCHERO v popolni harmoniji združuje teorijo in prakso. Udeleženci se naučijo malih skrivnosti priprave velikih prodajnih zgodb. Spoznajo vrste pitchev in njihovo aplikativnost v realnem svetu.

 • Sales pitch, elevator pitch, investors pitch … kdaj, na kakšen način in zakaj?
 • Kako v prezentaciji, na petih listih povedati to, za kar drugi potrebujejo dvajset slajdov in več?
 • Kako poskrbeti za popolno zbranost vašega občinstva?

več informacij

5. Murder mystery

Spremenite čisto običajno kosilo ali večerjo v nepozabno interaktivno predstavo. Tovrstni dogodki izvirajo iz Velike Britanje in predvsem v zadnjem času skrbijo za vedno več zadovoljnih obrazov po celem svetu.

Igralci, ki so pomešani med udeležence vodijo celoten potek po vnaprej predvidenem scenariju, ki ga vedo samo oni.

Med dogodkom se zgodi en ali več umorov, udeleženci pa morajo ugotoviti kdo je morilec. Igralci med dogodkom hodijo do udeležencev in so na voljo za vprašanja.

Team Building igra kjer iščete morilca

Vaši kolegi se bodo uvživeli v vlogo detektiva.  Z opazovanjem in ustvarjanjem zapiskov, si bodo ustvarili mnenje o glavnem vprašanju tovrstne teambuilding aktivnosti. Le kdo za vraga je morilec?

Primer lahko posameznik rešuje sam ali skupaj kot skupina. Na koncu sledi nagrada za tistega, ki bo ugotovil morilca ter motiv.

PRIMERNO ZA: Ekipe, ki so za team building igre raje v bolj mirnem položaju in niso tako športno aktivni.

6. Escape room – popolna Team Building igra

Escape room je tematska igra za 2-5 oseb. Ekipa ima običajno 60 minut za pobeg. To pa ji uspe z reševanjem nalog, logičnim sklepanjem in zabavo.

Razdelite ekipo na več skupin in jim predajte izziv – ustvarite escape room!

Escape Room Mindmaze Ljubljana
Escape Room Mindmaze Ljubljana

 

Določite v katerem prostoru bo ekipa pripravljala svoj escape room (to lahko tudi žrebate). V escape roomih je izredno pomembno, da se prostor sklada z zgodbo ter, da ekipa res vstopi v nek drug čas ali prostor.

To se tudi pri pop-up escape roomih da ustvariti vendar zahteva ogromno časa in pripomočkov.

Za vašo interno verzijo pa vam svetujemo, da naj se zgodba sklada s prostorom, uporabite interne informacije in zabavne anekdote iz vašega kolektiva.

Nekaj napotkov za Team Building igre:

 1. igra naj bo kratka, približno 20 minut,
 2. koraki naj si logično sledijo,
 3. ko se najde številko/ključ jo uporabite samo enkrat,
 4. imejte v mislih, da tisti, ki to igra nima nobenega preznanja o zgodbi in igri.

Za še lažjo pripravo Escape Room Team Building igre smo za vas pripravili 36 escape room iger, ki vedno naletijo na odličen odziv! 

Ko zaključite z ustvarjanjem team building igre pojdite odigrati sobo vaših kolegov in obratno. Zmagovalec je tisti, ki bo potreboval najmanj namigov in se bo rešil najhitreje.

PRIMERNO ZA: Ekipe, ki so navdušene nad reševanjem nalog, ter tudi same kdaj ustvarjajo kakšne uganke.

escapebox: pop up escape room

Escapebox je pop-up mobilna soba pobega oziroma escape room, ki ga lahko postavimo na katerokoli lokacijo.

Vsebino igre, rešitve, uganke in zunanji izgled popolnoma prilagodimo kreativni zasnovi kampanje, blagovne znamke ali podobe podjetja.

VEČ INFORMACIJ

Zaključek – ponudite kolegom najboljše team building igre

Team Building igre, ki jih lahko organizirate, je seveda še veliko več. Vedno se ob pripravi in zibiranju idej postavitev v vlogo svojih sodelavcev. S čim jih boste zares navdušili?

Običajno sami veste nad čim bodo vaši sodelavci in sodelavke najbolj navdušene in prav tovrstne učinke navduševanje je potrebno uporabiti.

Še večkrat pa se zgodi, da boste najboljše Team Building ideje za igre dobili ravno od tistih, od katerih boste to najmanj pričakovali.

 

IGRIFICIRAJTE NASLEDNJO KAMPANJO.

KONTAKTIRAJTE NAS.

Pridobite brezplačno ponudbo in idejno zasnovo kampanje/dogodka za svoje podjetje. 

Sporočite nam okvirne želje ali zgolj oddajte povpraševanje in pripravili bomo prilagojeno ponudbo. 

 • +386 40 461 435

 

DELITE ZAPIS

Share on facebook
Objavi na Facebook
Share on twitter
Deli na Twitter
Share on linkedin
Povej na Linkedinu
Share on email
Pošlji prijatelju
Marko Maučec

Marko Maučec

Ko je pred nekaj leti ustanovil enega prvih Escape roomov pri nas, si ni predstavljal, da bo njegovo življenje postalo ena velika igra. Ob uspešnem lansiranju nekaj slovenskih podjetij in mentoriranju start-upom še vedno najde čas za nenhne izboljšave uporabniške izkušnje v sobi pobega Mindmaze.

POVEJTE SVOJE MNENJE

PREBERITE ŠE

O nas

Escapebox Gamification je prva slovenska gamification agencija. Ukvarjamo se z igrifikacijo marketing kampanj, team building aktivnostmi in optimiziacijo poslovnih procesov.

Escapebox, kreativne rešitve, d.o.o., Matična številka: 8394822000DŠ: 13693263, IBAN SI56 6100 0002 1564 223 (odprt pri DH d.d.) .

Operacija Escapebox  – pop up promocijski escape room, je prejemnik sredstev EKP 2014‑2020, hvala za zaupanje: