Escape Room za otroke: 5 razlogov za obisk

Interaktivni kviz [ESCAPEBOX]

Če te zanimajo kvizi, potem potrebješ ta dokument! 

V njem vse informacije o načinu izvedbe, poteku, cenah in učinkih! 

Da je Escape Room lahko odlična aktivnost za otroke verjetno ni potrebno posebej poudarjati. V sobah pobega se otroci učijo sodelovanja, razmišljanja izven okvirjev, logičnega sklepanja in še precej drugih izredno uporabnih veščin.

Še vedno je seveda na prvem mestu zabava, druženje, smeh in WOW trenutki, ki jih otroci doživjo v sobah pobega. Ker smo v naših dveh sobah Alkimistova sobana in Okupirana Ljubljana v Escape Room Mindmaze-u do sedaj navdušili že kar nekaj tisoč otrok, smo ugotovili tudi, kaj so tisti ključni razlogi, da je Escape Room res dobra ideja za otroke.

Escape Room igro in druženje bi skoraj zagotovo prej pripisali team building idejam ali druženju s prijatelji ali sodelavci kot zabavo za otroke, vendar bi se pošteno ušteli. Otroci v Escape roomu uživjo in se običajno tudi precej novega naučijo. Njihov pristop k reševanju ugank in iger pa je precej drugačen od odraslih.

Escape room za otroke je odlična ideja za rojstni dan

Tovrstnih obiskov je pravzaprav največ. Bowlingi, kartingi, kino predstave, sobe iluzij in podobne aktivnosti so zagotovo zelo zabavne, a vseeno otrokom ne dajo toliko povratnih informacij in doživetij kot ravno escape room. Ne le, da lahko slavljenec sam poskrbi za razvrstitev svojih prijateljev v skupine, ekipe povabljencev med seboj lahko celo tekmujejo!

Slavljencu pa ob velikem pobegu za zaključek pripravimo tudi skrivno presenečenje, ki bo spomin na rojstni dan še dodatno utrdilo in naredilo nepozabo.

Escape room kot ideja za rojstni dan je primerna za skupine od 6 pa tja do 20 ljudi. Igra je primerna za otroke starejše od 7. let, saj lahko ti že povsem sami igrajo

Escape room kot super družinsko druženje

Ob že omenjeno nekaj tisoč otrokih, ki so obiskali naš escape room Mindmaze v centru Ljubljane, pa je število družin, ki smo jih povezali v naših dveh sobah še precej višje.

Escape room za otroke v šoli

Ste vedeli, da lahko skozi escape room otroke v šoli učimo tudi o povsem zaresnih temah in vsebinah, ki so del učnega načrta? Pri Escapeboxu smo tik pred koncem razvoja pop up escape room igre, ki bo namenjena šolarjem zadnjih dveh razredov osnovne šole. V času trajanja ene šolske ure (45 min) bodo tako učenci spoznavali literarne junake in junakinje skozi igro in ne klasično obliko predavanja.

escape room za otroke

Če bi vašo šolo ali razred zanimalo sodelovanje pri testnih skupinah ali morebiti celo pri razvoju nas kontaktirajte na info@escapebox.si in z veseljem vam bomo predstavili več informacij in možnosti sodelovanja.

5 razlogov zakaj je escape room odlična ideja za otroke

1. Igranje igre v resničnem 360° svetu

Le kdo od otrok ne igra iger. Na telefonu, tablici, računalniku ali pa tistih na asfaltu in pesku. Igre in otroci (pa ne samo otroci, bodimo iskreni*) so eno. In prav je tako. Igre v ljudeh spodbujajo ogromno pozitivnih lastnosti – od odločenosti za rešitev izziva, podrejanja skupini za dosego skupnega cilja, razmišljanja na povsem neobičajen način in še bi lahko naštevali.

Ko otroci in mladostniki obiščejo escape room se v igro potoijo z vsemi čutili. Escape room igre uporabljajo tako zvočne in vizualne učinke kot tudi učinke vonja. Zato so otroci v escape roomih navdušeni. Kar naenkrat je igra 360 stopinjska. Vse okrog njih. Čas pa se izteka.

2. Scenografija in vstop v drugačen svet

Escape Room igre so svoj razcvet doživele tudi zaradi vrhunske scenograije, v katero stopijo obiskovalci. Leta 2020 vstopiti v pravljični svet zmajev, vitezev in čarovnikov 16. stoletja pač ni povsem vsakdanje in zato še toliko bolj navdušujoče, zabavno in mamljivo. Sploh če nihče od prijateljev, ki jih je mulc povabil na rojstni dan, še nikoli prej v živo ni videl peščene ure, skrivnega prehoda v omari, žičnega telefona ali tipkarskega stroja.

escape room za otroke

3. Občutek potrditve in nagrade po uspšenih rešitvah

Seveda pa so escape room igre zasnovane tudi na način, da igralce po igri vodijo naprej in predvsem tako, da zbujajo občutek nagrajevanja in zmagoslavja po rešitvi. WOW učinki v escape roomih (ali pri čarovnikih) imajo povsem logične psihološke zakonitosti, zaradi katerih se po rešitvi počutimo dobro, pametno in z veliko nove energije za igranje in reševanje.

Zanimivo je tudi to, da se v resničnem svetu vse premalokrat stvari lotevamo na način kot pri igranju iger. Ko nam v resničnem svetu nekaj ne uspe smo razočarani in velikokrat tudi vse prehitro obupamo. Medtem ko se možgani na neuspeh med igranjem iger odzovej povsem na drugačen način. Z motivacijo, dodatno željo in trdno odločenostjo, da nam bo v naslednjem poskusu uspleo. In naslednjem. In naslednjem. Ko nam enkrat vendarle uspe. Ker smo veščino izbrusili do potankosti.

4. Spodbujanje kreativnost in inovativnosti

Escape room igre so seveda ustvarjene na način, da se jih moramo lotiti drugače kot se lotevamo običajni vsakodnevnih izzivov. V sobah pobega nič ni tako kot se zdi, zato je potrebno tudi stvari pogledat drugače kot smo vajeni. Verjetno verjamete, da je to pri odraslih precej težje kot pa pri otrocih.

Ne bi verjeli, koliko situacij smo že doživeli, kjer sta osnovnošolka in srednješolec rešila veliko večji del escape room igre in tako družini pomagala do precej hitrejšega pobega.

Psihološki učinki, ki jih uporabljamo v escape room igrah so zasnovani na način, da od igralcev zahteva kreativno in inovativno razmišljanje, sicer v veliko primerih rešitev sploh ni mogoča.

Ventilator za mešanja zraka v prostoru je večino časa samo ventilator za mešanje zraka v prostru, toda včasih je lahko tudi kaj povsem drugega. Se vam sanja kaj?

5. Avtonomija odločanja in enakovreden položaj z odraslimi

Kot že omenjeno so escape room igre primerne tako za otroke kot odrasle in to s prav posebnim razlogom. Ker je za pravilne rešitve iger velikokrat povsem nepomembno koliko let šteje igralec. Otroci pa razmišljajo precej, če ne popolnoma, drugače od odraslih. Tako v escape roomih velikokrat opazimo, kako pri igrah, kjer se odrasli mučijo in nikakor ne vidijo rešitve pred svojimi nosovi, otroci in mladostniki rešitev ugledajo v trenutku. Spet drugje, kjer pa odrasli rešitev vidijo takoj, otroci tuhtajo, razmišljajo in napenjajo možgane.

V escape roomih so otroci liki v igri, s čimer pa jim je dana povsem nova avtonomija. Avtonomija reševanja problemov in izzivov, s katerimi se v vsakodnevnem življenju nikoli ne srečajo in spopadejo. Ali pa se ne smejo. Ravno in tudi zato pa mladi v sobah pobega tako zelo uživajo in se v njih tudi vračajo.

Pop up escape room za otroke pri vas doma ali v šoli vašega otroka

Pri Escapeboxu smo razvili že kaj nekaj zares zanimivih pop up escape room iger, ki jih lahko postavimo ali prilagodimo tudi v vaših prostorih ali na vaši šoli. Izbirate lahko med štirimi različnimi scenariji, ki smo jih že razvili in ki jih lahko glede na vašo specifiko tudi dodatno prilagodimo, ali pa za vas ustvarimo povsem novo zgodbo in scenografijo:

 

*Po raziskavi, ki so jo opravili v ZDA je bil leta 2018, je povprečen igralec iger (gamer) star 35 let in ma višjo izobrazbo. Skoraj polovica jih je ženskega spola. 46 % vseh, ki igrajo igre je žensk. Te so v povprečju stare 34 let. In kar 75 % gospodinjstev ima vsaj enega člana, ki igra igre.
Fotografije: 
lastni viri , Pexels, Pixabay, Unsplash

DELI ZAPIS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Blaž Pregelj

Blaž Pregelj

Koncertni navdušenec, ki si vstopnice zadnjih deset let plačuje z razvojem digitalnih projektov in produktov ter načrtovanjem spletnih strani. Strateško svetovanje o upravljanju in rasti zaposlenih, igrifikacija procesov in priprava razvojnih konceptov pa je strast, ki jo vztrajno razvija že zadnjih nekaj let. Uspešno je pomagal pri vpeljavi igrificiranih koncpetov in kampanj tako v velikih, srednjih kot malih podjetjih.

KOMENTIRAJ ZAPIS

Bi takšne in podobne vsebine naslednjič kar v svoj e-nabiralnik? Prijavi se na Escapebox e-novice.

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →

KONTAKT

Kontaktirajte nas za več informacij, ponudbo ali uvodni sestanek. 

Da pa bo naše prvo posznanstvo še bolj učinkovito in fokusirano, vas prosimo, če nam nekaj osnovnih informacij zapišete v spodnji obrazec.

Seveda nas lahko tudi kadarkoli pokličete ali nam sledite na družabnih omrežjih. 

BLOG

black friday blog escapebox

5 Black Friday iger, ki jih sigurno ne poznaš! + KVIZ 🎉

Za mnoge blagovne znamke je pritegniti pozornost potrošnikov zahtevna naloga, še toliko težje pa je to storiti na Black Friday, ko imajo na tisoče konkurenčnih ponudb. Zato iskanje načinov, kako izstopati med množico, pogosto zahteva ustvarjalno razmišljanje.

VEČ →
advent 2021: Escapebox

Božična marketing kampanja: 12 idej za advent 2021

Kako lahko za letošnji advent ustvarite nepozabno in interaktivno online zgodbo za svoje uporabnike? Na kakšen način bo vaša božična marketing kampanja v letu 2021 zares izstopala? Nekaj idej, ki bodo zagotovo pognale tok misli, sem zbrala v tem zapisu.

VEČ →

MEDIJI O NAS

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Escapebox, d.o.o.
Vojkova cesta 58
1000 Ljubljana
info@escapebox.si

🎉

Želite e-vodič s primeri iz prakse?

Igrifikacija prodaje v RETAIL sektorju s primeri iz prakse!

Če te zanimajo kvizi, potem potrebuješ ta PDF!  V njem vse informacije o načinu izvedbe, poteku, cenah in učinkih.